© Maarten Brinkman
• • •

Maarten Brinkman


visual artist & art teacher
• • •
Maarten Brinkman

visual artist & art teacher

Tekening van touw in ruimte


• Recensie Nieuwsblad van Noordoost Friesland, 26 oktober 2012


Het interieur van de kerk in Ginnum is zaterdag en zondag het decor van een kunstwerk dat Maarten Brinkman maakte van touw en dikke stenen.

De kleine Syb van der Velde neemt alvast een kijkje bij het kunstwerk dat Maarten Brinkman maakte in de kerk van Ginnum.

GINNUM ■
Midden in het kerkje construeerde de Amsterdammer een grote kubus van een 45 meter lang dik touw. Het object zweeft in de ruimte, terwijl dunnere touwen met acht zwerfkeien als anker het geheel op zijn plaats houden. Het kunstwerk zet mensen aan het denken, weet de 50-jarige bedenker ervan. Zijn kunst is eenvoudig, speels, verrassend, en oogt vaak kwetsbaar, legt Brinkman uit. Hij lijkt het monumentale karakter van zijn werk te willen tegenspreken met het gebruik van alledaagse materialen als stenen, papier, touw en takken en door de eenvoud van het werk. „Ik probeer met eenvoudige materialen het maximale te bereiken. Het lijkt dan alsof iedereen het zo zou kunnen namaken.“ Het kunstwerk in de kerk van Ginnum noemt Brink-man “een tekening van touw in de ruimte, zoals je gewoonlijk met lijnen tekent op papier.” Kunst ziet Brinkman als een protest tegen “een vaak wezenloze wereld”, waarin alles maar heel gewoon wordt gevonden. De kunstenaar wil met zijn werk mensen juist dwingen om na te denken en op onderzoek te gaan. Brinkman spreekt over “verstilde kunst” die vraagt om aandacht en echt een gevoel oproept. “Ik probeer steeds weer de kijker te prikkelen. Het is net als bij kinderen die vaak nog wel goed kijken naar dingen waar volwassenen gemakkelijk aan voorbij gaan, omdat het zo gewoon lijkt.” Brinkman richtte de kerk van Ginnum in op uitnodiging van galerie AlleskAn van Marcel Prins en Birgit Speulman in Jubbega. Het is voor de kunstenaar de tweede keer dat hij zijn werk toont in Fryslan. “Voor mij lijkt dit de andere kant van de wereld. Maar misschien dat het juist daarom voor mij ook zo bijzonder was om deze week in de kerk van Ginnum te werken.” Het kunstwerk in Ginnum is alleen in dit weekeinde te zien. De kerk is beide middagen open van een tot zes uur en de kunstenaar zal dan zelf ook aanwezig zijn.

Tekst en foto: Bram Buruma
Nieuwsblad van Noordoost Friesland, 26 oktober 2012

© Maarten Brinkman