© Maarten Brinkman
• • •

Maarten Brinkman


visual artist & art teacher
• • •
Maarten Brinkman

visual artist & art teacher

Strookjes papier als een regenboog


• recensie De Gelderlander, 2004
Neem een vel wit papier en verknip dat tot strookjes van ongeveer 1 bij 10 cen-timeter. Bestrijk één zijde in verschillende felle, enigszins fluorescerende kleuren als rozerood, groen en geel. Prik de strookjes dan met een kopspeld met hun gekleurde rug op een blanco vel papier, zodanig dat ze op zo'n centimeter afstand van die achter-grond hangen. Plaats het ontstane kunstwerk tegen de muur, liefst op een plek waar het daglicht er vrijelijk mee spelen kan. Let dan op wat er gebeurt.
Wie zelf niet aan het knutselen wil maar benieuwd is naar de uitwerking van zo'n papieren reliëf, kan gaan kijken in galerie De Tweeling in Weurt. Daar exposeert Maarten Brinkman (1962, Amsterdam) met dit soort papieren kunst. Zijn reliëfs zijn verbluffend in hun eenvoud. Want kijk hoe zijn reliëfs van strookjes geknipt en van kleuren voorzien papier transformeert tot een regenboog. Door de lichtval projecteren de ‘ruggen’ van de strookjes papier hun kleuren namelijk op de blanco ondergrond. Dat is een mooi gezicht. Vooral als je vaststelt dat die kleurval in de loop van de dag verschuift, al naar gelang de lichtval. Buiten deze reliëfs laat Brinkman ook zien dat hij op andere manie-ren met papier uit de voeten kan. In gewoon 'plat’ werk dus — tekeningen in zwartwit, gemaakt met Siberisch krijt. Een abstract lijnenspel waarmee hij de toeschouwer de ruimte biedt zelf aan het interpreteren te slaan.
De tweede exposant is een oude bekende: de keramiste Maaike Klein (Rotterdam, 1947). Aan haar raku gestookte en porseleinen objecten heeft zij recent een nieuwe vorm toegevoegd: won-derlijke vormen geïnspireerd op rendiermos en de schaduwval daarvan. Lycken et son ombre noemt Klein dit werk dat ontsproten is aan haar huidige woon- en werkplek in de Franse Ardêche. Maarten Brinkman (tekeningen, aquarellen en papierreliëfs) en Maaike Klein (keramisch werk) t/m 12 december in galerie De Tweeling in Weurt. Open vrijdag en zaterdag van 11 tot 17 uur, zondag van 13 tot 17 uur en op afspraak. Zie ook: www.galeriedetweeling.nl Dorine Steenbergen

Lycken et son ombre, keramiek van Maaike Klein. Foto: Dick Huizinga
Papierreliëf van Maarten Brinkman.
Foto: Galerie De Tweeling

© Maarten Brinkman